perjantai 7. lokakuuta 2016

Kiitos teille, jotka puutuitte kiusaamiseenEdellisiltana minun oli määrä kuvata kampanjapukuja ja opiskella Instagrammin käyttöä. Sen sijaan päätin kirjoittaa Facebookiin postauksen Ajattelemattomista Äideistä. Odotusarvoni oli, että joku hymähtää ja hiljaa nyökyttelee nurkassa. Sen sijaan sen ovat lukeneet tuhannet ja rohkeita kommentoijiakin on satoja. Olen positiivisesti yllättynyt: Kiusaaminen on oikeasti poissa muodista ja siitä voi puhua!

Puuttuipa asiaan MeNaiset, jonka tosin olisin toivonut haastattelevan minua oikeasti vakavasta aiheesta tekemättä klikkailun kalasteluotsikoita. Minä tuon artikkelin luettuani olin todella harmistunut siitä, että joku nimimerkki Hanna on ehkä keksinyt noita omasta päästään. Oisinkin. EDIT: Kiitos toimittajalle siitä, että olet tänään 7.10. korjannut asiavirheet. Arvostan suuresti, kiitos.

Suutahdin eilen sitten vähän lisää ja kyselin Naisyrittäjäryhmässä, että olenko oikeasti ainoa joka tähän törmää. No en ole. Tätä ajattelemattomuutta kuulemma esiintyy niin koulukuvaajan työmaalla, ravintolassa, kosmetiikkakaupassa. Eri muodoissaan, mutta samasta taudista lie kyse. Ei riitä tyttö sellaisena kuin on. Enemmän meikkiä, parempia poseerauksia, vähemmän ruokaa.

Iltasella soitti myös Aamulehti, jonka toimittaja kysyi useaan kertaan, että olenko tosissani. Jännitin melkein koko illan sitä, että minkälainen artikkeli sieltä tulee. Tuleeko samanlainen vähättelevään sävyyn kirjoitettu artikkeli vai tuleeko asia-artikkeli. Tuli asia-artikkeli, kiitos Aamulehti.

Siinä tunteen palossa karjaisin myös omalla seinällä, että ketkä entisistä työntekijöistäni ja kilpakumppaneistani sekä yhteistyökumppaneistani on nähnyt samaa eikä hyväksy moista enää. Että nyt tarvitaan backuppia, kun näyttää siltä, että naistenlehden toimittajan tarkoitus on dissata myös minua ja väheksyä tapahtunutta.

En kovasti yllättynyt siitä, että kivijalkayrittäjistä moni oli hiljaa. Vaikea aihe, ei voi lähteä moittimaan äitiä, joka kuitenkin melko todennäköisesti maksaa tyttärensä puvun. Pakko olla neutraali, heiluttaa valkoista lippua ja todeta, että ei teidän privaattielämä kuulu mulle. Ymmärrän. Olenhan itsekin tehnyt samaa vuosia.

Mutta eivät kaikki hiljaa halunneet olla. Nimilistaa kerätessä muisteli Caro yhtä kohtaamista näin:

"Muuten muistaako Hanna ja Heidi, kun se tyttö tuli itkien liikkeeseen että parin viikon päästä vanhat ja että äiti oli haukkunut puvun ja läskit ja ompelija passittanut ulos kun ollut samaa mieltä ettei siitä enää pukua saada ja että ei heidän liikkeestä löydy mitään noi järkyttävän kokoisille ihmisille? Tyttö oli aivan murtunut siitä miten hälle oli puhuttu. Ylipäätään haukkuminen ja muut ilkeilyt mitä on morsiuspukuliikkeessä todistanut, on ihan kyllä jo toisella tasolla kun muuten. Ei taida vähättelijät ja kiistelijät tietää, miten henkisesti vaativaa jo pelkästään todistajan homma on."


En muista. Liian monta tapausta. Glamour oli joskus todella kaukana pukujen sovittelusta.

Naistenlehden epäilyistä huolimatta minä en ole yksin näiden kokemusteni kanssa. Pelkästään edesmenneen pukuliikkeeni Stilissiman myyjistä löytyi monta, jotka ovat törmänneet samaan. Heistä nimensä antoi julkaista lyhyellä varoajalla Niina A-K, Heidi T, Caroliina S, Susanna R, Jenny S, Marja K, Ilona V, Sini K, Sonja U, Sanna J, Mirja T-K, Ira K, Irina K. Listasta tulisi todennäköisesti vielä pidempi, jos vastausaikaa olisi ollut enemmän. Me olemme kaikki nähneet tätä vaikka varmasti kukaan meistä ei sitä halunnut.

Valitettavasti tämä samaan ilmiöön törmänneiden lista ei vielä lopu tähän yhteen jo lopettaneeseen liikkeeseen. Myöskään ompelimo Fitting Roomilla ei haluta nähdä tälläistä käytöstä. Tämän allekirjoittavat Vuoden Hääpukusuunnittelijana palkittu Aurora Raiskinen, TriLogian suunnittelija Marika Mansikkamäki sekä Fitting Roomin ompelijat Aki, Tuuli ja Hanna.

Mukana samassa hengessä ovat myös jo lopettaneiden liikkeiden omistajat Erja Siljamo Lohjalta Ateljee Emmistä ja Sirpa Pii-Keinonen Jyväskylän Krinoliinista, jotka ovat myös joutuneet seuraamaan vierestä tarkoituksellista tylytystä. Ei ole siis kyse mistään pääkaupunkiseudun ongelmasta.

Tätä muutaman päivän kestänyttä kampanjaani Ilkeilyn Nollatoleranssi (Kiitos Aurora Raiskinen tästä nimestä!) ovat jo asettuneet tukemaan myös Porvoossa toimiva Valkoinen Kreivitär sekä upeita designpukuja valmistava Atelje Tuhkimotarina sekä käytettyjen hääpukujen liike Lovebirds Helsingistä.

Ilkeilyn Nollatoleranssi tulee näkymään tapahtumissa parempana ohjeistuksena siinä, miten on sopivaa käyttäytyä. Sanoa saa, kun ei joku ei istu tai toimi, mutta reilusti ja nätisti. Fiksumpaa on ehdottaa vaihtoehtoja, etsiä parempia ratkaisuja. Muistakaa, että usein äiti sekä tytär ovat ensimmäistä kertaa asialla, kannustakaa toisianne. Toimikaa tiiminä, älkää toistenne vastustajina.

Parasta on olla puolin ja toisin avoin ehdotuksille. Kommentointi ehdottamasti sallittu, pysytään kuitenkin asialinjalla ja kommentoidaan ennemmin mekkoa kuin arvostellaan kantajan vartaloa. Mielenosoituksellinen mykkäkoulu on yhtä huono yhtä huono vaihtoehto kuin ilkeät kommentit.

Jos jonkun mielestä joku toinen voisi olla pidempi, hoikempi tai muuten jonkun toisenlainen, hän menköön mutisemaan ajatuksensa jonnekin missä ne eivät loukkaa ketään. Mieluummin tosin opetelkoon tunnistamaan ilkeät aatokset ja konstit, millä ne pysäyttää. Itse kullakin meistä lie parempi fiilis itsestään ja muista, kun pää ei ole täynnä myrkyllisiä ajatuksia.

Olen otettu siitä, että tämä asia on saanut näin paljon huomiota. Nyt minun on kuitenkin palattava sorvin ääreen ja jatkettava siitä mihin ennen tätä somemyrskyä jäin eli kampanjapuvuista ja Instagrammista. Minä kiitän jokaista, joka nostaa tämän puheenaiheeksi somessa tai kahvipöydässä. Niinikään kiitän jokaista, joka ei lakaise tätä ongelmaa maton alle.

<3 Kiitos. Puhutaan toisillemme, nätisti.

Hanna

Toimittajille tiedoksi, kyllä minut kiinni jostain saa vaikka välillä olenkin poissa maisemista pitkään ja en ole sähköpostin äärellä joka päivä. Tänään, huomenna lupaan kurkata muutamaan kertaan sähköpostin maahantuojienoutlet@gmail.com ja soitella takaisin soittopyynnöt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti