sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Iltapukujen koot - lyhyt oppimäärä




Iltapukujen, kuten minkä tahansa vaatteiden, kanssa joutuu joskus vähän vatkaamaan, jotta löytää oikean koon. Siinä missä me suomalaiset olemme tottuneen saksalaiseen ja skandinaaviseen mitoitukseen (joka sekin on muuten muuttunut - tai ainakin kokokäsitys on muuttunut -  Lindexin ja H&Mn myötä väljemmäksi!) niin ranskalaiset, espanjalaiset, italialaiset ja portugalilaiset pitävät omastaan kiinni.

Hämmennyksen varmistamiseksi numerot näyttävät kovin samalta, tosin skandikoko 40 ja italian koko 40 eivät ole toisilleen kuin etäistä sukua. Jälkimmäinen kun vastaa meidän kokoamme 36 ja on siten 8 cm ympärysmitasta pienempi. Ranskalainen 40 on mittataulukon mukaan meidän kokoamme 38, mutta on joskus kyllä lähempänä kokoa 36.

Jottei asia sitten mene liian yksinkertaiseksi on syytä lisätä tähän joidenkin ranskalaismerkkien käyttämä kokojärjestelmä 1 - 12 sekä turkkilaisten merkkien 1 - 4 sekä 46 - 52. Nämä eivät tietystikään ole keskenään minkäänlaisessa kurssissa eikä näiden kanssa auta muu kuin yrittää silmämääräisesti arvioida olisiko koko sopiva. Medium (38) kokoa vastaa merkistä riippuen Ranskan 2 tai 5, Turkin 3 tai 4.

Sitten meillä on puvuissa vielä brittimallistoja sekä jenkkimallistoja. Heidänkin kokoluokituksensa perustuu samoihin numeroin 0 - 30, josta siis tämä pelätty ja vastustettu nollakoko on saanut myös nimensä. Nolla vastaa tässä järjestelmässä meidän kokoamme 30. Koon 38 käyttäjä etsii siis brittikokoa  10 ja us-kokoa 8. Eiväthän nämä tietystikään ole keskenään samankokoisia vaikka numerot samalta näyttävätkin.

Miten ihmeessä sitten voi löytää sen oikean koon iltapukutapahtumassa?

Laitamme pukujen löytymistä helpottaaksemme puvut rekkeihin, jotka merkitsemme koolla S (32 - 36), M (38 - 40), L (42 - 46), XL (48 - 54). Palauta puvut sovitettuasi mieluummin palautusrekkiin niin me nostamme ne siitä sitten oikeille paikoilleen. Koot eivät ole kirkossa kuulutettuja ja kyllä, tapahtuman vilinässä menevät puvut helposti vääriin rekkeihin. Pääset kuitenkin paljon helpommalla, kun seuraat rekkiemme päällä olevia opastekylttejä.

Toinen hyvä kikka kolmonen on ottaa puvusta kiinni vyötäröltä ja vetää se molemmin käsin sivusuuntaan. Jos se näyttää mahdolliselta niin pukua kannattaa sovittaa. Rekissä vapaasti roikkuessaan puvut harvoin antavat itsestään parasta mahdollista kuvaa, joten reippaasti vaan sivuista kiinni ja kokoa arvioimaan.

Jos olet raskaana, kuten bloggari Zenina, niin puvun koon arvioinnissa kannattaa käyttää intuiota ja omaa silmää.  Esimerkiksi Zeninan kohdalla luotimme kokomerkinnän lisäksi myös siihen, että se näytti Zeninan itsensä mielestä oikeankokoiselta ilman vatsakumpua. Ja onhan se paljon helpompi ottaa sivusaumoista sisään kun yrittää taikoa puvusta suurempaa (toki sekin joskun onnistuu).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti